Мала школа глуме „Павле Пекић“ уписује нове полазнике

Школа глуме Павле Пекић намењена је деци узраста од 7 до 17 година. Часови се одвијају два пута недељно од 14 х до 15:30 на сцени КУД Градимир Милешевска 42. Упис је у току.

Павле Пекић завршио је факултет драмских уметности у класи проф. др Владимира Јевтовића. Стални члан ансамбла Београдског драмског позоришта.

skola_glume_pavle_pekic_1

Игра на сценам ЈДП, Народног позоришта, Народног позоришта Тоша Јовановић из Зрењанина итд. У досадашњој каријери одиграо преко педесет улога на разним сцена у Републици Србији. Тренутно на репртоару игра у следећим предтсвама:

  • Еилнг, по тексту Сајмона Бента у режији Марка Манојловића
  • Млеко, по тексту Василиса Кациконуриса у режији Ђурђе Тешић
  • Млетачки трговац, по тексту Вилијама Шекспира у режуји Егона Савин
  • Смрт трговачког путника, по тексту Артура Милера у режији Вељка Мићуновића
  • Др Д, текст и режија Горан Марковић
  • Збогом жохари, по тексту Владимира Ђурђевића у режији Слађане Килибарде
  • Проклета авлија, по тексту Иво Андрића у режији Небојше Брадића

skola_glume_pavle_pekic_2

Добитниг је многих значајних домаћих награда 2007 награду „Милош Жутић“ за најбоље глумачко остварење у професионалним позориштима, награду „Зоранов брк“, два пута годишњу награду Бдп-а, два пута награду на позоришном фестивалу „Фестић“, награда за најбољег младог глумца на фестивалу у Вршцу… Добитник је неколико међународних награда као награда „Златни смјех“ на фестивалу сатире и комедије у Загребу као и награде за најбољу мушку улогу на фестивалу у Бјељини. Снимо три филма „Сребрни метак“, „Неке друге прице“ и „Др реј и дјаволи“… Снимао неколико епизода серије „Црни Груја“.

Програм школе

Школа глуме Павле Пекић одвија се у форми драмских радионица. Драмске радионице подразумевају низ вежби које подстичу креативност и аутентичност у свим аспектима сценских уметности. Деца су подстакнута да сама стварају своје драмске ситуације, као и да анализирају постојеће драмске предлошке. Кроз непретенциозну и заводљиву снагу сценске ИГРЕ деца су водјена кроз низ врло значајних вежби уз помоћ којих развијају технике дисања, моторичке способности, креативно размишљања, али и озбиљно утичу на развој личности (истражујући осећања других, *ликова* које тумаце, деца заправо истражују сопствене емоције), као и на социјални развој (динамика односа у тиму нужно децу упућује на значај сарадње једних са другима, што се манифестује великим другарствима формираним у групи).

skola_glume_pavle_pekic_3

У САД и Европи постоји низ студија које показују да драмске радионице представљају нужан додататак савременом образовном ситему. Студија коју је спровео УЦЛА (Университy оф Цалифорниа, Лос Ангелес) потврдјује да дјаци који похадјају часове глуме показују знатно више академске резултате од оних који их не похадјају. Студија показује велики напредак у оним „очекиваним“ користима драмских радионица: побољшано самопоуздање, побољшана концентрација, ослобадјање страха од јавног наступа, правилан говор.

Данашњи образовни систем подстиче децу на развој вештина читања и писања. Ораторска, беседничка вештина готово је скроз запостављена. Зато су часови глуме кључни за ову вестину. Кроз радионицу глуме деца уче низ одговарајућих и неодговарајућих начина медјуљудске комуникације.

˝Драма својом природом ставља децу у околности које су различите од њихових психичких, физичких и емотивних стања. Разумевање тих различитости помаже им да одрасту у људе. Охрабрујући дете да се бави драмом пружате детету огромну личну корист, која ће му служити читав живот˝.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com